AL_A:10 Hills Place

Amanda Levete Architects has harnessed high quality ship hull technology to create an ingenious sculptural facade for a new office building just off London’s Oxford Street.

Lack of daylight in the narrow streets around this major retail artery was a key issue. Inspired by the art work of Lucio Fontana AL_A slashed the aluminium skin with large glazed areas orientated towards the sky to maximise and channel natural light into the office space.

The facade is fabricated using curved aluminium profiles assembled on-site. Self cleaning glass and hidden gutters within the eyelids ensure the facade remains low maintenance.
The fine faceting of the aluminium strips creates beautiful and complex reflections of sky and street, making the building highly visible from Oxford Street.

At ground level a bespoke glass, mesh and dichromatic film sandwich is animated with fibre optics to create visual depth of field and a dynamic moiré pattern on an otherwise blank facade.

image and text from Amanda Levete

Project data

Start on site February 2007
Completion date September 2009
Gross external floor area 1,321m2
Form of contract Undisclosed
Total cost Undisclosed
Client Clarendon Properties
Architect Amanda Levete Architects
Project manager MGPM
Structural engineer Akera Engineers
Service engineer Barn Partnership
Acoustic engineer Hodgson and Hodgson Acoustic Consultancy Division
Facade Frener & Reifer
Specialist interiors Windsor Workshop
Main contractor Powells Group
Annual CO2 emissions 45.77kg/m2

Advertisements

About this entry